EPC GEMEENSCHAPPELIJKE DELEN

Is het EPC Gemeenschappelijke delen verplicht?

Elk appartementsgebouw moet een EPC gemeenschappelijke delen bezitten. Dit EPC kan opgemaakt worden vanaf 2020 maar dient ten laatste tegen 2022 aanwezig te zijn. Er is dus een overgangsperiode van 2 jaar voorzien voor de opmaak van het EPC.

Opgepast: het EPC gemeenschappelijke delen is niet enkel verplicht bij verkoop of verhuring, maar dient voor alle bestaande appartementsgebouwen aanwezig te zijn. 

 

Uitzondering: Voor nieuwbouwappartementen gaat de verplichting in, 10 jaar na het verkrijgen van de stedenbouwkundige vergunning.

Waarom is het zo belangrijk dat het EPC gemeenschappelijke delen kwaliteitsvol opgemaakt wordt?

Het EPC gemeenschappelijke delen dient met de nodige detail en kwaliteit te worden opgemaakt. Dit zal immers mee de score van alle individuele EPC's van de appartementen bepalen. Door het systeem van 'overerving' zal het nadien niet meer mogelijk zijn om van de gegevens van het EPC gemeenschappelijke delen af te wijken bij opmaak van de EPC's van de individuele appartementen. 

TIP: Laat het EPC gemene delen dus 1 keer goed opmaken, dit loont voor de energiescore voor de volgende jaren voor alle appartementen. ENERTIA engageert zich om dit kwaliteitsvol en met de nodige aandacht op te maken.

Stappenplan voor de opmaak van EPC Gemeenschappelijke delen.

Raadpleeg hier het stappenplan om een kwaliteitsvol EPC Gemeenschappelijke delen te bekomen.

Wat is nu juist het EPC Gemeenschappelijke delen?

In tegenstelling met wat de naam laat uitschijnen heeft het EPC Gemeenschappelijk delen betrekking op het hele appartementsgebouw. Dit omvat de gehele gebouwschil van het appartementsgebouw (buitenvloeren, tussenvloeren, buitenmuren, tussenmuren, tussenplafonds, platte en hellende daken, ...). Een grondige analyse van de volledige opbouw is dus noodzakelijk.

Filmpje.png

Wat is de prijs?

 

De prijs voor de opmaak van het EPC gemeenschappelijke delen hangt af van de grootte van het gebouw en wordt dus bepaald door het aantal individuele appartementen dat het appartementsgebouw telt. Op basis van de onderstaande tabel kan je jouw prijs berekenen. Prijzen alles inbegrepen excl. BTW.

Deze prijzen zijn enkel gegarandeerd in 2020 én enkel indien er een plan van het appartementsgebouw aanwezig is. Indien er geen plan aanwezig is, vraag gerust hoeveel de (kleine) meerkost bedraagt. Wegens de verwachte hogere vraag in 2021 zullen deze prijzen waarschijnlijk niet gegarandeerd zijn na 2021. 

EPC GD Prijzen 2020.png