top of page

Aan welke eisen dient de EPC-score te voldoen?

In principe zijn er momenteel nog geen eisen gekoppeld aan de te behalen EPC-score. De score is louter informatief, maar kan wel invloed uitoefenen op de verkoop- of verhuurprijs van de wooneenheid.

Toch zijn er sinds 2020 wettelijke eisen van toepassing voor huurwoningen waarbij de EPC-score een impact kan hebben op het al dan niet geschikt zijn voor de huurmarkt. Hieronder zetten we deze op een rijtje:

De uiteindelijke doelstelling is om alle woningen in Vlaanderen conform te krijgen aan de doelstelling 2050.

Meer info hierover vind je op de pagina Energiedoelstellingen 2050.

2020: Verplichtingen voor dakisolatie en beglazing

Vanaf 01/01/2020 moeten alle woningen verplicht voorzien zijn van dakisolatie en dubbele beglazing. Voldoet je woning niet aan deze regelgeving, dan krijgt ze strafpunten opgelegd:

  • 9 strafpunten bij de afwezigheid van dubbel glas

  • 15 strafpunten bij de afwezigheid van dakisolatie (dakoppervlakte > 16m²)

Dat heeft vooral impact op huurwoningen, want vanaf 15 strafpunten kan de woning ongeschikt worden verklaard.

Eisen dakisolatie

De minimale norm is vastgelegd op een R-waarde van 0,75 m²K/W, wat ongeveer overeenkomt met 3 à 4 cm isolatie, afhankelijk van het materiaal. 

De beoordeling gebeurt op gebouwniveau. Als het dak van een appartementsgebouw niet voldoet aan de vastgestelde minimumnorm, krijgen alle appartementen in het gebouw evenveel strafpunten. Het dak is immers een gemeenschappelijk deel van het appartementsgebouw en gebreken aan de gemeenschappelijke delen tellen voor alle woningen in het gebouw. Dat betekent dat een gelijkvloers appartement ook strafpunten krijgt wanneer het appartement onder het dak onvoldoende dakisolatie heeft, ongeacht de eigendomssituatie.

 

OPGEPAST 

 

Weet echter dat je met een R-waarde van 0,75 m²K/W geen premies kan verdienen! Daarvoor moet de R-waarde minstens 4,5 m²K/W bedragen of meer dan zes keer zoveel! Indien je isolatiewerken uitvoert, richt je dus eerder op deze R-waarde bij renovatie of aanpassingen.

Meer informatie over de laatste premies kan je vinden via: www.premiezoeker.be

UITZONDERING

 

Als je woning een bepaalde energiescore haalt – vastgelegd in het EPC – ben je vrijgesteld van de verplichting om je dak te isoleren:

  • < 600 kWh/m² voor een open bebouwing

  • < 550 kWh/m² voor een halfopen bebouwing

  • < 500 kWh/m² voor een gesloten bebouwing

  • < 400 kWh/m² voor een appartement

Eisen dubbele beglazing

 

De verplichting om je ramen met dubbel glas te voorzien, geldt wél voor iedereen, ongeacht de energiescore van je woning.

bottom of page